Fadi (17) moet zonder eerlijk proces zes maanden naar de gevangenis.

Fadi Hassan Abassi (17) is een minderjarige jongen uit Oost Jeruzalem die zonder eerlijk proces voor zes maanden in de gevangenis belandt. Op 16 oktober 2015 werd Kathem Mahmoud Sbaih (17) gearresteerd in zijn huis in Oost Jeruzalem en door de Israëlische militaire politie veroordeeld tot 3 maanden cel. Een paar dagen later vernam Fadi (17) dat hij een gevangenisstraf van 6 maanden moet uitzitten. Saleh Ghaith (17) kreeg een dag later te horen dat hij voor 3 maanden wordt opgesloten.

De  jongens ontkenden de beschuldigingen maar  kregen geen normaal  proces. De straf  is hen simpelweg meegedeeld: ze zijn beschuldigd en direct schuldig bevonden aan het gooien van stenen. Een dergelijke gevangenisstraf heet: administratieve detentie. Dat betekent dat zij een gevangenisstraf moeten uitzitten zonder formele aanklacht en zonder dat er een eerlijk proces heeft plaatsgevonden.

Op het gooien van stenen staat volgens een nieuwe Israëlische wet  20 jaar cel. Tot nu toe zijn alleen Palestijnen onder deze wet opgepakt en worden de Israëlische kolonisten die stenen gooien met rust gelaten . In een video, gefilmd door Mai Da’na op 9 oktober 2015 en gepubliceerd door de Israëlische mensenrechten organisatie Btslem, zie je hoe Israëlische kolonisten stenen gooien naar Palestijnse huizen in Hebron, terwijl de soldaten langsrijden en wegkijken.

Volgens de archieven van DCI Palestine die tot het jaar 2000 teruggaan, zijn niet eerder minderjarigen uit Jeruzalem in administratieve detentie vastgehouden.

De Israëlische militaire  passen deze straf vaker toe op volwassen Palestijnen. Volgens een oude wet die stamt uit de tijd dat de Britten in Palestina regeerden, mogen mensen die een direct gevaar voor de veiligheid zijn onder administratieve detentie worden geplaatst.

Eind oktober 2015 zitten 450 Palestijnen in administratieve detentie in Israëlische gevangenissen waaronder 3 kinderen. Dit staat haaks op de internationale afspraken. Want ondanks dat Israël het Verdrag inzake de Rechten van het Kind tekende, beschermt dit deze kinderen nu niet.

Steun ons

Giften worden besteed aan het werk van DCIP en steun voor kinderrechten door juridische dienstverlening, door mensenrechtenrapportages en door het ontwikkelen en uitvoeren van campagnes om kinderen in Palestina een stem te geven.

Steun ons