Israel richt op Palestijnse kinderen
Israëlische troepen arresteren een Palestijnse man tijdens protesten bij de al Aqsa moskee in de oude stad van Jeruzalem op 26 juli 2015. (Foto: AFP / Ahmad Gharabli)

Ahmed (17)  is op weg van school naar huis door Israëlische troepen geslagen en gearresteerd. De soldaten dwongen Ahmed zijn shirt voor zijn gezicht te binden. Daarna maakten zij een foto van Ahmed. Die foto werd gebruikt als bewijslast tegen Ahmed alsof hij had deelgenomen aan protesten en stenen had gegooid.

Defense for Children Palestine en Addameer, de organisatie voor de Palestijnse gevangenen, maken zich grote zorgen over het toenemend geweld gericht op Palestijnse kinderen. Samen brengen zij een persbericht in het Engels uit over nieuwe draconische plannen van de Israëlische overheid.

De laatste acht weken zijn de protesten tegen de bezetting in Jeruzalem en de West Bank toegenomen. Israëlische wetgevers stellen nu harde maatregelen voor gericht op Palestijnse kinderen. Israëls huidige wetgeving verbiedt het gevangen zetten van kinderen onder de 14 jaar oud. Maar een nieuw wetsvoorstel wil dat kinderen van 12 jaar gevangen genomen kunnen worden.

Recent eiste een Israëlische officier van justitie dat Ahmad Manasra (13) een gevangenisstraf voor poging tot moord, op basis van een verklaring die Ahmed onder druk heeft afgelegd. Zijn ondervraging is opgenomen en kun je hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=95PAhmof0OQ

Op 3 november 2015 heeft de Knesset wetswijzigingen goedgekeurd waarbij je 10 jaar gevangenis straf kunt krijgen voor het gooien van stenen of het verplaatsen van voertuigen waardoor voetgangers in gevaar worden gebracht of die schade veroorzaken. Of het dubbele, als bewezen wordt dat de steen gericht was om iemand te doden. Er is ook een voorstel aangenomen om een minimum straf op te leggen, en er is een voorstel voor een collectieve straf aangenomen: om uitkeringen van families te ontnemen.

In september 2015 schreef Amnesty International dat een jonge vrouw, Hadeel al-Hashlamoun, bij het checkpoint in Nablus buitengerechtelijk is doodgeschoten. In november 2015 liggen er tientallen Palestijnse kinderen gewond in het ziekenhuis en zijn er 20 kinderen doodgeschoten, als ware het buitengerechtelijke executies, zo vindt ook de Israëlische mensenrechten organisatie B’tselem.

OP 26 november 2015 schrijft Hagai el Aid, de directeur van B’tslem, in een open brief aan de Israëlische leider Netanjahu dat zijn zwijgen over het doodschieten van kinderen getuigt van een stilzwijgende goedkeuring om standrechtelijk de doodstraf uit te oefenen, terwijl Israel al sinds de 1954 geen doodstraf meer kent.

De genoemde maatregelen treffen voornamelijk de Palestijnse bevolking, terwijl kolonisten die Palestijnen neerschieten of aanvallen, onbestraft zijn gelaten. In een rechtstaat horen ook politie of soldaten of anderen niet ongestraft  te blijven na het plegen van een misdaad, maar klaarblijkelijk geldt de rechtstaat niet voor Palestijnen.

Steun ons

Giften worden besteed aan het werk van DCIP en steun voor kinderrechten door juridische dienstverlening, door mensenrechtenrapportages en door het ontwikkelen en uitvoeren van campagnes om kinderen in Palestina een stem te geven.

Steun ons