Ahmed Dawabshe krijgt bezoek van zijn opa en oma in het ziekenhuis.

Ahmed Dawabshe krijgt bezoek van zijn opa en oma op 5 December 2015

Ahmed Dawabshe is ernstig verbrand door een aanval van Israëlische kolonisten op zijn huis. Zijn ouders en broertje zijn daarbij omgekomen. Ahmed krijgt bezoek van zijn opa en oma in het ziekenhuis, 5 december 2015.

Hoe was 2015 voor de kinderen in Palestina? 

De afgelopen jaren nam het geweld tegen Palestijnse kinderen toe.

In 2014 zijn tijdens de 50 dagen durende aanval op Gaza meer dan 500 kinderen gedood. Duizenden kinderen zijn gewond geraakt of hebben hun huis verloren. Sinds de jaren negentig sluit Israel Gaza steeds verder af van de buitenwereld. Ook via Egypte kun je Gaza nu moeilijk bereiken. Daardoor is de opbouw in Gaza niet van de grond gekomen en leven veel families nog steeds in kapotgeschoten huizen of in tenten. Het kan in Gaza koud en nat zijn in de winter en heet en droog in de zomer. Het water is verzilt. De noodzakelijke humanitaire hulp wordt door de Israëlische autoriteiten maar mondjesmaat toegelaten. Daardoor is er veel nood in Gaza.

In september 2015 kwam de Palestijnse jeugd op de West Bank, waaronder in Oost-Jeruzalem, in opstand tegen de militaire bezetting. Ook in Gaza wordt geprotesteerd. De demonstraties zijn hardhandig neergeslagen en Israëls soldaten kregen nieuwe instructies om met scherp te schieten. Daardoor zijn in het laatste kwartaal van  2015, 25 kinderen doodgeschoten.

De huidige generatie Palestijnse jongeren is gedurende het afgelopen decennium, tijdens de tweede intifada, opgegroeid en was getuige van 4 grote Israëlische aanvallen op Gaza. De kolonisatie van de West Bank gaat in hoog tempo door, met steun van Israëls overheid, en Gaza blijft afgesloten van de buitenwereld. Veel jongeren zien daardoor geen uitweg meer en zijn wanhopig: ze kunnen geen kant op, ze mogen niet vrij reizen, ze zien dat hun vader of moeder machteloos zijn of hebben misschien te maken met een doodgeschoten of gearresteerd familielid? Daardoor verliezen veel jongeren de hoop op een rechtvaardige vrede.

Defense for Children Palestine rapporteert de schendingen en analyseert de situatie van de kinderrechtenin Palestijns gebied.

Tadamun gaat binnenkort op reis om te onderzoeken hoe wij deze jongeren een duidelijker stem in Nederland kunnen geven en hoe het werk van Defense for Children Palestine vanuit Nederland ondersteund kan worden.

Steun ons

Giften worden besteed aan het werk van DCIP en steun voor kinderrechten door juridische dienstverlening, door mensenrechtenrapportages en door het ontwikkelen en uitvoeren van campagnes om kinderen in Palestina een stem te geven.

Steun ons