Samen met United Civilians for Peace opende Tadamun maandag 26 september een fototentoonstelling over Gaza op het International Institute of Social Studies in Den Haag. De tentoonstelling zal er tot eind oktober staan. De foto’s vertellen het verhaal hoe Israël’s “separation policy” de levens van mensen in Gaza beïnvloedt. Tadamun en Oxfam Novib vroegen zich af:

“Wie wil er nou in Gaza wonen?”

Maar, als je familie daar woont en als je je moeder in 9 jaar slechts 1 keer gezien hebt, verlang je soms naar Gaza, waar het strand mooi had kunnen img_1779zijn, als de riolering goed zou functioneren.

De studenten van het IISS luisterden geinteresseerd.

Vanaf het begin van de jaren ’90 in de vorige eeuw, introduceerde de Israëlische overheid maatregelen die het vrije verkeer tussen de Westbank en Gaza steeds verder inperkten. Er werd een hek om Gaza geplaatst en vanaf 2002 werd de muur rondom de Westbank gebouwd. Gaza is omsingeld en wordt belegerd. De mensen kunnen niet zonder toestemming via Israël naar de Westbank reizen; die toestemming wordt echter mondjesmaat gegeven. Ook de grens met Egypte is vaak dicht.  De Gazanen zitten opgesloten in een klein dichtbevolkt stukje land en leven onder abominabele omstandigheden.

De Palestijnse gebieden staan bijna 50 jaar onder Israëls militaire bestuur. De Westbank, Oost-Jeruzalem, en Gaza vormen drie gescheiden delen. Israël verdeelt en beheerst deze gebieden. Dit beleid leidt tot een scheiding tussen de mensen en tot politieke, sociale en economische fragmentatie van de Palestijnse bezette gebieden. Deze politiek leidt tot een isolatie van de rest van de wereld en heeft een verwoestende impact op de levens van de mensen die daar wonen.

img_1796img_1738

img_1769img_1793

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun ons

Giften worden besteed aan het werk van DCIP en steun voor kinderrechten door juridische dienstverlening, door mensenrechtenrapportages en door het ontwikkelen en uitvoeren van campagnes om kinderen in Palestina een stem te geven.

Steun ons